Малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, неговият пиар Севделина

...
Малко след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, неговият пиар Севделина
Коментари Харесай

Прокуратурата изчака да пуснат Борисов, за да даде продобности

Малко откакто водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, неговият пиар Севделина Арнаудова и някогашният финансов министър Владислав Горанов бяха пуснати от ареста, прокуратурата даде брифинг. Наблюдаващите прокурори са решили, че доказателствата към този миг не са задоволителни да се изведе обосновано съмнение, че което и да е от трите лица – Борисов, Горанов и Арнаудова, са направили закононарушение. Това съобщи Десислава Петрова, представител на Софийската градска прокуратура. Тя добави, че съгласно наблюдаващите прокурори по следствието повдигането на обвинявания към този миг би било нарушаване на закона. " Няма спънка в по-нататъшния ход на следствието и събирането на задоволително обвинителни доказателства този извод да бъде изменен ", уточни тя.

" След 10 часа през днешния ден в Софийската градска прокуратура дойде факс, с който от Главна дирекция " Национална полиция "  ни уведомиха, че са образували досъдебно произвеждане за изнудване с присъединяване на длъжностно лице. Досъдебното произвеждане е формирано в изискванията на " необходимост ", уточни говорителят на СГП. По думите ѝ е формиран протокол за първо деяние по следствието, а точно разпит на очевидци и следващо претършуване. " Със същия факс СГП беше известена за задържането по закона за Министерство на вътрешните работи за период от 24 часа на три лица - Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. В обвиняването са докладвани и разпити на шестима очевидци, в това число и на премиера Кирил Петков. Именно неговият разпит е бил първото деяние по следствието, с което е формирано досъдебното произвеждане. Петков разказал за среща с главния европейски прокурор Лаура Кьовеши, с която са разискали обществени изказвания на обвинения предприемач Васил Божков, че е бил изнудван от Борисов, Арнаудова и Горанов. " Самият Васил Божков не е бил разпитван ", посочи представителят на СГП. 

След това са осъществени претърсвания на трите адреса - на някогашния министър председател Бойко Борисов, на някогашния финансов министър Владислав Горанов и на някогашната директорка на държавната пресслужба Севдалина Арнаудова. 

В петък са разпитани чиновник в комерсиално сдружение на Божков и шеф на сдружение на Божков, който е свидетелствал, че Божков не е носил пари при срещите си с някогашните към този момент ръководещите. Свидетел - служител на министерството на финансите, е разказал, че Божков идвал единствено с пура в ръце, без багаж. Разпитани са и някогашен член на парламентарната бюджетна комисия. Бивш съучастник на Божков свидетелства, че той се е срещал неведнъж с Горанов и Борисов, само че не му е споделял в каква връзка. Той твърди, че Божков вземал пликове с пари преди визитите си, само че няма информация какво се е случвало с тези пари.

Наблюдаващи прокурори са открили, че делото не е докладвано в неговата целокупност. Около 20.30 през днешния ден (18 март) в СГП са постъпили спомагателни материали, които следва да се преглеждат. 

Прокуратурата смята, че осъществените дейности са осъществени от некомпетентни органи. Съгласно Наказателно-процесуален кодекс следствията на закононарушения, осъществени от член на Министерския съвет, се правят от следовател, а не от служител на реда. Според СГП не е налице хипотезата на необходимост при полицейската акция за задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова, защото събитията по този случай са от дълго време известни. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР